Közös Mesterképzés Egészségügyi Informatika

Általános információk

Program leírás

karolinskaAz egészségügyi informatika mesterképzési programja olyan hallgatóknak szól, akik érdeklődnek az információs technológiában és annak alkalmazásában az orvostudomány és az egészségügy területén. Megtanul olyan módszereket, amelyek révén az egészségügyi ellátás biztonságosabbá, hatékonyabbá és magasabb színvonalúvá válik a számítógépes információk és ismeretek kezelése révén.

Program bemutatása

A hallgatók alapképzettségük lehet az egészségtudomány vagy a számítógépes tudomány területén. Az első félévben a műszaki háttérrel rendelkező hallgatók alapvető orvostudományi, egészségügyi ellátás-szervezési és menedzsment kurzusokat vesznek, míg az egészségügyi háttérrel rendelkező hallgatók alapvető számítógépes és rendszertudományokat tanulnak. Az első félév az egészségügyi információs rendszerek közös kurzusával zárul.

karolinska2

A második félév az egészségügyi informatikai alapvető módszerekre vonatkozik a felhasználói igények és követelmények kidolgozása során, az egészségügyi információs rendszerek különféle aspektusainak értékelésére szolgáló módszerek a végrehajtás során és után, valamint az egészségügyi informatikai szabványokról. Ezenkívül a hallgatók bevezetést kapnak az adattudomány módszereibe, és felsőfokú képzésben részesülnek a tudományos módszerekről.

A harmadik félév bevezetést nyújt a projektmenedzsmenthez, ahol korábban tanulmányozott adattudományi módszereket alkalmaznak projekt formájában. Ezenkívül a hallgatók választhatnak az információbiztonsági vagy a vállalkozói ismeretek tanfolyamát is. Betekintést nyernek az egészségügyi informatika jelenlegi kutatási témáiba egy olyan kurzuson keresztül, amely felkészíti a hallgatókat saját tudományos tanulmányaikra. A negyedik és az utolsó félév egy tézisből áll, amelyben a hallgatók nagyobb tudományos tanulmányt folytatnak.

A programot a Karolinska Institutet nyújtja a Stockholmi Egyetemmel közösen, és a hallgatók mindkét egyetemen közös diplomát kapnak.

További információ a program felépítéséről a program tantárgyában .

karolinska3Karrierlehetőségek

Az informatika IT-bevezetése az egészségügyben olyan embereket igényel, akiknek alapos ismerete van mind az egészségügyi szektor igényeiről, mind a technológia erősségeiről és korlátairól. Az egészségügyi informatikus egyedülálló interdiszciplináris tapasztalata különösen alkalmassá teszi e két terület közötti koordináló és áthidaló szerep vállalására. Sok egészségügyi informatikus dolgozik projektmenedzserként. Egyéb közös szerepek a CMIO (orvosi információs vezető) vagy a CCIO (a klinikai információs vezető), informatikai vezetők, klinikai informatikusok, alkalmazás-szakértők, követelmény-elemzők, rendszer-szakemberek, rendszerfejlesztők, interakció-tervezők, értékelők és kutatók.

Több információ

A jelentkezésről, a konkrét belépési követelményekről és a kiválasztásról bővebben a Karolinska Institutet webhelyén az Egészségügyi Informatika Közös Mesterképzési Programjában olvashat.

Utoljára frissítve márc. 2020

Az iskoláról

Karolinska Institutet is a one-faculty university dedicated solely to the medical and health sciences, with a reputation for top quality research and innovation. Karolinska Institutet is consistently ... Tovább

Karolinska Institutet is a one-faculty university dedicated solely to the medical and health sciences, with a reputation for top quality research and innovation. Karolinska Institutet is consistently ranked in the top 50 universities globally and the top 10 medical universities in Europe. Kevesebb