Biokémiai és patobiokémiai PhD

Általános információk

Program leírás

A biokémia és a patobiokémia elsősorban a biomakromolekulák biokémiai és molekuláris biológiai problémáival foglalkozik, azaz a fehérjék és enzimek, a lipidek és a nukleinsavak, valamint a tápanyagrendszerek szerkezeti és egyéb fontos molekuláris anyagai. A vizsgálat célja a kölcsönös anyagcseréjük és az életfolyamatok szabályozásában betöltött szerepük tisztázása is, mint a hormonok, neurotranszmitterek, növekedési faktorok, receptorok, antitestek, jelmolekulák stb.

Nagyon fontos terület a biológiai membránok, a membrán transzporterek, a szubcelluláris komponensek, az energia transzformációk, az extracelluláris mátrix és a második hírvivők szerepe a sejtszabályozásban. A kutatás a szabadgyökök mutagének hatásának szerepére, a nukleinsavak és a biomembránok egyéb mérgező anyagainak kutatására, valamint a karcinogenezis és az atherogenezis kutatására összpontosított. A módszertani terület megköveteli az alapvető technikák ismeretét és a biomakromolekulák szétválasztását és funkcionális jellemzését, valamint a sejtek és a testfolyadékok alacsony molekulájú biokémiai összetevőit, vagy a molekuláris biológiai technikákat, vagy a sejt- és szövetkultúra tenyésztését.

Ez a program a szubsztrátok és a normális és patológiás anyagcsere, az örökletes és szerzett anyagcsere-rendellenességek, valamint a szervezet állandó belső környezetének megőrzésére összpontosít. A biokémia és a patobiokémia zökkenőmentes átmenetet képez a molekuláris biológiára, valamint számos alapvető és klinikai tudományágra, különösen a klinikai biokémia esetében, amellyel nagyjából egybeesik.

A tanulmányi program a Cseh Köztársaság Tudományos Akadémia Molekuláris Genetika Intézetével, az Élettani Intézettel és a Szerves Kémiai és Biokémiai Intézettel együttműködve zajlik.


Az ellenőrzési és értékelési kritériumok leírása

A belépő vizsgák a Ph.D. Az értekezés, amely bemutatja a doktori tanulmányi program pályázójának technikai készségeit és a szakképzett külföldi szakirodalommal való munkát. A projektet a szakértői bizottság értékeli.


A felvétel feltételei

A doktori tanulmányokba való felvételt a mesterképzési program sikeres befejezése határozza meg.

Ellenőrzési módszer:


Ajánlott irodalom, minta kérdések

A leolvasásokat az egyes potenciális felügyelők javasolják, és a potenciális disszertáció szakmai kérdésein és a kiválasztott szakterületen alapulnak. Különösen a monográfiák és a tisztelt IF magazinok. A javasolt szakirodalom és források az egyes felügyelők profiljain belül megtekinthetők.


Karrier prospektus

Doktori (Ph.D.) tanulmányi program A biokémia és a patobiokémia a biomakromolekulák és azok építőköveinek az egészségben és a betegségben való molekuláris-biológiai jellemzésével foglalkozik, kölcsönös metabolizmusuk tisztázásával, a fiziológiai folyamatok szabályozásában betöltött szerepével és rendellenességeivel. Fontos terület a biológiai membránok, a szubcelluláris rekeszek (organellák), az energiaforgalom, az extracelluláris mátrix vizsgálata és a második hírvivők szerepe a sejtszabályozásban. A program a szabadgyökök szerepét is érinti a rákosodás és az atherogenezis vonatkozásában. Ez szorosan kapcsolódik a molekuláris biológiához és a genetikához, valamint a biomedicinák számos alapvető és klinikai ágához, különösen a biológiai orvosláshoz. klinikai biokémia. A tanulmány standard időtartama négy (4) év.

Utoljára frissítve márc. 2020

Az iskoláról

The Vinohrady health care campus started its development in the beginning of the 20th century, by then at the city periphery. In 1902, the Emperor Franz Joseph I inaugurated the Vinohrady Hospital as ... Tovább

The Vinohrady health care campus started its development in the beginning of the 20th century, by then at the city periphery. In 1902, the Emperor Franz Joseph I inaugurated the Vinohrady Hospital as the primary hospital for citizens of Královské Vinohrady and Žižkov districts. Kevesebb