Biokémiai és patobiokémiai PhD

Általános információk

Program leírás

A biokémia és a patobiokémia elsősorban a biomakromolekulák biokémiai és molekuláris biológiai problémáival foglalkozik, azaz a fehérjék és enzimek, a lipidek és a nukleinsavak, valamint a tápanyagrendszerek szerkezeti és egyéb fontos molekuláris anyagai.

A tanulmány célja a kölcsönös anyagcseréjük és az életfolyamatok szabályozásában betöltött szerepük tisztázása is, mint a hormonok, neurotranszmitterek, növekedési faktorok, receptorok, antitestek, jelmolekulák stb. , szubcelluláris komponensek, energia transzformációk, extracelluláris mátrix és a második hírnök szerepe a sejtszabályozásban. A kutatás a szabadgyökök mutagének hatásának szerepére, a nukleinsavak és a biomembránok egyéb mérgező anyagainak kutatására, valamint a karcinogenezis és az atherogenezis kutatására összpontosított. A módszertani terület megköveteli az alapvető technikák ismeretét és a biomakromolekulák szétválasztását és funkcionális jellemzését, valamint a sejtek és a testfolyadékok alacsony molekulájú biokémiai összetevőit, vagy a molekuláris biológiai technikákat, vagy a sejt- és szövetkultúra tenyésztését.

Ez a program a szubsztrátok és a normális és patológiás anyagcsere, az örökletes és szerzett anyagcsere-rendellenességek, valamint a szervezet állandó belső környezetének megőrzésére összpontosít. A biokémia és a patobiokémia zökkenőmentes átmenetet képez a molekuláris biológiára, valamint számos alapvető és klinikai tudományágra, különösen a klinikai biokémia esetében, amellyel nagyjából egybeesik.

A tanulmányi program a Cseh Köztársaság Tudományos Akadémia Molekuláris Genetika Intézetével, az Élettani Intézettel és a Szerves Kémiai és Biokémiai Intézettel együttműködve zajlik.


Az ellenőrzési és értékelési kritériumok leírása

  • 2019. szeptember 30-ig megfelelően befejezett mesterképzési program, azaz az egyetemi oklevél igazolt másolatának vagy az egyetemi oktatás nostrifikációjának benyújtása.
  • A pályázati űrlap benyújtása, beleértve az összes vonatkozó záradékot, azaz az önéletrajzot, a szakmai referenciát, a felvételi díj kifizetését 2019. április 30-ig.
  • A disszertációprojekt benyújtása 2019. április 30-ig
  • A vizsga sikeres lezárása, amely a kiválasztott tudományterület megfelelő ismeretein alapul.

A belépő vizsgák a Ph.D. Az értekezés, amely bemutatja a doktori tanulmányi program pályázójának technikai készségeit és a szakképzett külföldi szakirodalommal való munkát. A projektet a szakértői bizottság értékeli.


A felvétel feltételei

A doktori tanulmányokba való felvételt a mesterképzési program sikeres befejezése határozza meg.

Ellenőrzési módszer:


Ajánlott irodalom, minta kérdések

A leolvasásokat az egyes potenciális felügyelők javasolják, és a potenciális disszertáció szakmai kérdésein és a kiválasztott szakterületen alapulnak. Különösen a monográfiák és a tisztelt IF magazinok. A javasolt szakirodalom és források az egyes felügyelők profiljain belül megtekinthetők.


További információ a Cseh Köztársaság Tudományos Akadémia honlapján: http://dspb.avcr.cz


Karrier prospektus

Doktori (Ph.D.) tanulmányi program A biokémia és a patobiokémia a biomakromolekulák és azok építőköveinek az egészségben és a betegségben való molekuláris-biológiai jellemzésével foglalkozik, kölcsönös metabolizmusuk tisztázásával, a fiziológiai folyamatok szabályozásában betöltött szerepével és rendellenességeivel. Fontos terület a biológiai membránok, a szubcelluláris rekeszek (organellák), az energiaforgalom, az extracelluláris mátrix és a második hírvivők szerepe a sejtszabályozásban. A program a szabadgyökök szerepét is érinti a rákosodás és az atherogenezis vonatkozásában. Ez szorosan kapcsolódik a molekuláris biológiához és a genetikához, valamint a biomedicinák számos alapvető és klinikai ágához, különösen a biológiai orvosláshoz. klinikai biokémia. A tanulmány standard időtartama négy (4) év.

Utoljára frissítve márc. 2020

Az iskoláról

Students choose the Second Faculty for its exceptional research and teaching excellence, because of a proud tradition of friendship and unity among lecturers, students and administrative staff, and th ... Tovább

Students choose the Second Faculty for its exceptional research and teaching excellence, because of a proud tradition of friendship and unity among lecturers, students and administrative staff, and the unique student experience that we offer. Kevesebb